02 Ago Entrevista El Punt Avui, 2/08/2011
Tindrem eleccions estatals el 20-N. Qui serà el cap de llista del PP per Barcelona?
Bé, aquest encara és un tema de caràcter intern. Hi haurà una prolongació d’aquesta renovació tranquil•la que lidera Sánchez-Camacho des que va ser nomenada presidenta. Una fórmula que ha tingut èxit en les eleccions autonòmiques i locals, i també en tindrà a les generals. Això vol dir una fórmula que aposti per la renovació i l’experiència.
D’acord amb aquests paràmetres i amb algunes veus internes del PP (d’altres ho han negat categòricament), la mateixa Sánchez-Camacho podria liderar el cartell…
L’Alícia és la cara més visible del nostre partit, està molt ben valorada pels nostres electors i ha assolit amb èxit el repte de portar el PP a la centralitat política i a la posició de partit de govern a Catalunya.
Això és un sí o un no?
Això és un correspon als òrgans competents del partit i al candidat a la presidència, que, com saps, és Mariano Rajoy, prendre aquesta decisió.
De fet, s’ha parlat molt de la possibilitat que Sánchez-Camacho ocupés un ministeri, un càrrec que podria compaginar amb un escó al Congrés…
Jo l’única cosa que et puc dir és que si Mariano Rajoy és el proper president del govern estatal, hi haurà ministres catalans.
Parla exclusivament de membres del seu partit, oi? Li ho dic perquè recentment Duran i Lleida va deixar la porta oberta a la possibilitat que CiU col•labori amb l’executiu…
Per ara el PP no pensa en ministres de CiU a Madrid, de la mateixa manera que CiU no es planteja governar amb consellers populars a Catalunya.
Des del PP han criticat les receptes que l’equip de Zapatero vol aplicar per tal que els territoris eixuguin el deute amb l’Estat. Si Rajoy arribés a La Moncloa, recuperarien la proposta popular d’ampliar de 5 a 10 anys el termini perquè les comunitats puguin pagar aquesta factura?
El govern de l’Estat ha donat un missatge contradictori. Per una banda, diu a les comunitats autònomes que no s’han d’endeutar, i dimecres passat se’ls exigeix que paguin el deute contret amb Madrid a través de crèdits de l’ICO, que generen interessos i, per tant, més dèficit. Per coherència i perquè és la millor opció, nosaltres mantindrem la necessitat d’eixamplar els terminis fins a 10 anys sense recórrer a crèdits.
Seguint amb la hipòtesi de la victòria popular, Sánchez-Camacho va oferir-se a fer d’interlocutora entre Madrid i el govern en relació amb el pacte fiscal. Estarien disposats a defensar un model semblant al concert econòmic?
El PP defensa una millora del model de finançament que garanteixi al govern poder fer front a les despeses que es deriven de les seves competències. Ha de ser una fórmula sostenible, que garanteixi els principis de solidaritat i, en comptes de castigar les comunitats que més hi contribueixen, les incentivi.
I, en aquest sentit, el concert és una opció.
Estem oberts a parlar del concert econòmic, però probablement aquest no és el model que convé més a Catalunya. El futur no passa per generalitzar el privilegi de què gaudeix el País Basc, perquè això no és ni factible ni sostenible.
Però, aleshores, en què consisteix la millora?
Vol dir posar els ingredients per garantir una major capacitat de creixement econòmic i reinvertir aquests guanys addicionals a estimular les autonomies com Catalunya, que actuen de motor econòmic de l’Estat.
L’acord pel pressupost de 2011 va encetar l’etapa d’entesa entre el govern i el PP; considera que també ha servit per aplanar el camí dels comptes del 2012?
Crec que són dos moments diferents, però és innegable que els ponts de diàleg establerts van més enllà d’aquest acord i faciliten abordar el debat pels comptes de 2012.
El distintiu “CAT”
Malgrat les declaracions que l’expresident José María Aznar va fer l’any 2000 en el sentit de negar-se a parlar “sobre xapes”, Millo diu que els populars no giren l’esquena al debat sobre la inclusió del distintiu “CAT” a les matrícules. “Estem oberts a parlar-ne”, diu. Amb tot, el portaveu del PP al Parlament no considera que sigui una qüestió prioritària
No Comments